Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2008 προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης θέτει το θέμα της λειτουργίας μονάδας αποθείωσης καυσίμου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή Αυλώνας της Μύρινας Λήμνου.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης
Κύριο Χρήστο Φώλια

Θέμα: «Λειτουργία Μονάδας Αποθείωσης Καυσίμου στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην περιοχή Αυλώνας της Μύρινας Λήμνου»

Μετά από τα νέα δεδομένα που προκύπτουν, επανέρχομαι στο θέμα της εγκατάστασης πιλοτικής μονάδας αποθείωσης των καυσίμων σε μια από τις 5 μηχανές του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην τουριστική περιοχή Αυλώνας της Μύρινας Λήμνου, για το οποίο σας είχα καταθέσει σχετική ερώτηση στις 28 Νοεμβρίου 2007.
Η αποθείωση του μαζούτ, μετά την εφαρμογή της μεθόδου στα πλοία, όπου χρησιμοποιείται ως καύσιμο κίνησης κι απέδωσε σχετικά, έρχεται τώρα να εφαρμοστεί «πειραματικά» και στη Δ.Ε.Η., αφού βεβαίως απαγορεύθηκε η χρήση του καυσίμου αυτού σε όλη την Ευρώπη.
Η αρμόδια επιτροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, γνωμοδότησε τον Ιούλιο του 2008 αρνητικά στην εγκατάσταση της μονάδας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Παρ' όλα αυτά η ΔΕΗ Α.Ε. επανήλθε με νέο φάκελο στην επιτροπή ( ο οποίος δεν ζητήθηκε) διεκδικώντας την εγκατάσταση της μονάδας.
Η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν έχει ακόμα εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Δεδομένου της ιδιαιτερότητας της περιοχής, καθώς αποτελεί τουριστική αναπτυσσόμενη περιοχή, καθώς και τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας:
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός Ανάπτυξης:
1) Τι σκοπεύει να πράξει μετά και τη σχετική αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής υποδομών, Δημοσίων Έργων, Οικονομικών, Προγραμματισμού και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, δεδομένου ότι η πλειοψηφία του λαού του νησιού αντιτίθεται στην καταστροφή της τουριστικής περιοχής;
2)  Η διαχείριση της ιλύος που παράγεται από τη διαδικασία της έκπλυσης των καυσαερίων, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα επικίνδυνα απόβλητα και αν ναι, υπάρχει σχετική άδεια τόσα για αυτά όσο και για τα υπόλοιπα υγρά υπόλοιπα;
3) Πότε σύμφωνα με τη σύμβαση λήγει ο χρόνος παράδοσης του έργου αυτού;
4) Υπάρχει όρος στη σύμβαση που να προβλέπει τη μη καταβολή χρημάτων σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το έργο αυτό;
 
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ